Bardzo aromatyczne, doskonale przyprawione kotlety z jagnięcego karczku. Po ugrillowaniu kładziemy mięso na sałacie i skrapiamy ostrym, lekko przydymionym w smaku winegretem. Jedno z moich ulubionych dań!
Przepis na Marynowane kotlety jagnięce z grilla >>
Bardzo prosta potrawa typu jednogarnkowego - mamy tu mięso, ziemniaki i owocowy sos w jednym. Jedyne, co by się jeszcze przydało, to jakaś mała suróweczka, na przykład z tartego selera z jabłkiem.
Przepis na Polędwiczki wieprzowe z mirabelkami >>
Typowe dla baskijskiego regionu danie z pomidorami i papryką, z sosem doprawionym świetną ostrą papryką - piment d'Espelette. Królika podajemy z grzankami i do pełnej uczty brakuje tylko miski mieszanej sałaty (i butelki regionalnego wina)...
Przepis na Królik po baskijsku (z pomidorami i papryką) >>
Rodzinne niedzielne danie z kremowym sosem i smażonymi kurkami. Do królika pasują małe gotowane kartofelki, kładzione kluseczki, świeża bagietka - co kto woli.
Przepis na Królik duszony z kurkami >>
To właśnie mamy dziś na obiad - wstyd się przyznać, ale jest to wynik przeglądu lodówki: kawałek cielęciny znalazł się w zamrażalniku, prawdziwki zebrałyśmy z Młodszym Dzieckiem przedwczoraj (po obraniu wrzuciłam je na chwilę do wrzątku, tak się lepiej przechowują), a małe szalotki były w ostatnich warzywkach... Do tego - Flan z cukinii.
Przepis na Cielęcina z prawdziwkami >>
Brytyjczycy do wieprzowiny najchętniej jedzą sos jabłeczny doprawiony szałwią. W tym przepisie mamy niejako dekonstrukcję tego dania, gdyż jabłka podajemy w połówkach, a nie w postaci sosu. Do tak przygotowanego mięsa podajemy piure lub małe pieczone ziemniaczki.
Przepis na Angielskie kotlety z jabłkami i szałwią >>
Ciekawa, jesienna odmiana popularnych hamburgerów - zamiast wołowiny kurczak, a zamiast pomidora z cebulką - smażone plastry jabłek. Tradycyjnie burgery podajemy w bułkach, ale jeśli ktoś woli wersję mniej węglowodanową, niech z pieczywa zrezygnuje - wówczas bardzo się przyda jakaś sałatka, na przykład Kreolska surówka z kapusty lub Sałatka Waldorf (jeszcze więcej jabłek!).
Przepis na Burgery z kurczaka z jabłkiem >>
Perliczka ma doskonałe mięso - chudsze, niż kurczak, ciemniejsze, o lekkim, interesującym posmaku dziczyzny (choć w naszych czasach perliczki się hoduje). Najsmaczniejsze są właśnie jesienią, szczególnie z dodatkiem sezonowych owoców - w tym przepisie perliczkę pieczemy z ćwiartkami jabłek, ale gruszki, śliwki i owoce pigwy też doskonale się sprawdzają.
Przepis na Perliczka pieczona z jabłkami >>
Przyjemne szaszłyczki, z ożywczym dodatkiem śliwek. Podajemy z dużą ilością mieszanej sałaty i chrupiącą bułką.
Przepis na Szaszłyki z polędwiczką i śliwkami >>
Rozgrzewające danie, którym śmiało możemy nakarmić większy najazd gości - na przykład po jesiennym spacerze w zaprzyjaźnionym gronie. Nieźle pasuje też do Halloween - dymiąca dynia na pewno zrobi właściwe wrażenie!
Przepis na Gulasz z wołowiny, podawany w dyni >>
« | GrudzieÅ„ 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |